MediaPublic
Miercuri, 23 August 2017 18:45      RSS RSS
Home Politic | Economic | Social | Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie Interviu Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Bavaria in viziunea unui expert

Luni, 15 Iunie 2015 13:18
Interviu
Bavaria in viziunea unui expert

Bavaria de Sus e una dintre cele mai importante zone industriale din Europa. Un loc unde tradiția și tehnologia fuzionează. Regiunea  e sinonimă cu munții, berea, petrecerile și lederhosen. Cel puțin, acestea sunt clișeele.Și economia cîștigă miliarde jucând cu aceste stereotipuri. În fiecare an, Oktoberfest adună peste 6 milioane de turiști din toată lumea. Berea bavareză e un produs important de export.Bavaria de Sus e una din cele mai puternice regiuni industriale din Europa. Acest lucru e evident la Munchen. Aici, oamenii nu se feresc să se răsfețe puțin, chiar dacă costă mult.În Munchen, oamenii plătesc peste 1200 de euro pentru un apartament de 80 metri pătrați. E cea mai scumpă piață de închirieri din Germania. E mai ieftin să trăiești în centrul financiar, Frankfurt, sau în capitală, la Berlin.Aceasta e o regiune a cîștigătorilor. Din nou, Bayern Munchen sunt campioni – întru fericirea sponsorilor. Producătorul de automobile Audi i-a oferit fiecărui membru al echipei cîte o mașină. Dar nu doar starurile cîștigă mult aici.

Dar chiar și această regiune model are problemele sale. Timp de ani, Bavaria de Sus a avut una din cele mai mici rate a șomajului din Europa. În 2014 , și-a împărțit titlul cu Praga. 

Reporter : alături de noi.e Michael Bohmer, economistul șef de la Prognos. Am vorbit aici despre încredere în sine. Cum au devenit bavarezii atît de siguri de sine.. și au atîta succes?
MB: se zice că ar fi parte din codul genetic al bavarezilor. Dar pe de altă parte, dacă vă uitați la progresele economice din ultimele decenii, care sunt extraordinare, e ușor să fii sigur de sine.

Reporter deci e în sînge. Există multe familii care şi-au transmis succesul din generație în generație. Dar ce i-a făcut să aibă atîta succes? Aceste firme germane, aceste afaceri mici și mijlocii care au reușit să se integreze pe piețele internaționale. Cum au reușit?

 MB: într-adevăr au succes. De multe ori sunt lideri mondiali în domeniul lor. Ceea ce e important e cooperarea între aceste afaceri și companiile mari din regiune. Avem foarte multe afaceri mici, dar și 8 dintre cele 30 cele mai mari companii din Germania, care sunt localizate la Munchen. Deci, probabil amestecul, amestecul de tembre e cel care garantează succesul.

Reporter: și această rețea strînsă nu mai poate fi văzută şi altundeva în Europa – deoarece, cred, Munchen nu e singura regiune de succes din Europa?

 MB: nu, mai avem asemenea aglomeraţii. Le vedem în mai multe locuri. Respectiv, Munchen și Bavaria de sus nu sunt unice, dar sunt una din regiunile de frunte din Europa, în domeniul economic.

reporter: care sunt provocările cu care se confruntă zona? Deoarece trăim într-o lume digitală în modernizare continuă, iar aici e vorba de întreprinderi destul de tradiționale...

MB: riscul l-ar putea constitui faptul că e un nivel prea mare de saturație. Trebuie să ţinem pasul cu economia mondială. Nu putem coborî ritmul. Căci dacă frânezi, vei cădea.

reporter: deci e nevoie e să se modernizeze, să meargă împreună cu lumea digitală?

MB: deja încep să o facă. Au nişte standarde foarte moderne. Sunt digitalizate. La moment, circa 25% din toate fondurile pentru cercetare și dezvoltare din Germania sunt valorificate în Bavaria. Deci e un semn bun, un indicator pentru viitor.

reporter: şi ele atrag talentele care vor constitui forţa motrice a viitorului?

MB: da. Atrag talente. Sunt foarte mulți studenți care vin la Munchen şi în regiune la studii.

reporter: chiar dacă prețurile nu sunt deloc mici:

 MB: chiar și așa. Și majoritatea rămîn acolo.

reporter: deci ați spune că Bavaria de Sus are un viitor frumos în faţă?

 MB: perspectivele sunt excelente, dar nimic nu merge de la sine.

vă mulțumim. 

sursa DW,de


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Promotor al oamenilor creativi Un medic cu litera mare Cum sa tii pasul cu timpul si sa -ti faci o cariera Fotograf din indemnul inimii Universul lui Wolfgang Becker Houellbeqc are o pozitie clara Filosoful care regândește istoria Africii Luptă impotriva schimbarilor climatice


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 21 C°
Bălţi 17 C°
Edineţ 17 C°
Cahul 21 C°

Curs valutar

1 EUR = 21.0099 MDL
1 USD = 17.8746 MDL
1 RUB = 0.3026 MDL
1 RON = 4.5822 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus