MediaPublic
Miercuri, 23 August 2017 18:43      RSS RSS
Home Politic | Economic | Social | Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie Interviu Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Marcel Fratzscher despre starea de lucruri in sistemul bancar

Joi, 28 Mai 2015 16:26
Interviu
Marcel Fratzscher  despre starea de lucruri in sistemul bancar

Salvarea valutei euro – e un lucru stresant care cere multă responsabilitate. Marcel Fratzscher președintele Institutului German pentru Cercetare Economică, DIW care in trecut a lucrat  si pentru BCE. a aceptat s[ dicute despre unele probleme economice.

 

intrebare

De fapt, aţi fost la BCE pînă în 2013 – deci criza euro vă e familiară. Ce ați făcut?

Marcel Fratzscher, DIW.

La început am lucram la Departamentul Economic de politică monetară, apoi la Departamentul Internațional, asupra problemelor țărilor din zona euro. De asemenea, asupra piețelor globale, deci lucram cu problemele ce cauzează crize.

intrebare

Deci, comparativ cu ceea ce faceți acum, era stresant? Mai stresant decît acum?

MF

Era foarte stresant. La început, lumea nu se așteaptă ca băncile centrale să facă prea multe. Dar odată cu criza, în 2007 și 2008 în particular, lucrul a devenit mult mai dificil, și a devenit necesar să faci mai multe lucruri într-un interval mai scurt. Deci cantitatea de lucru s-a mărit mult.

intebare

 BCE s-a extins destul de mult. Pentru o instituție atît de importantă, cu atîta responsabilitate, cum explicați faptul că nu sunt destui angajați?

MF

Structura e concepută pentru vremuri obișnuite. Nimeni nu se aștepta ca criza să persiste atît de mult. În 2007, 2008, credeam că va dura încă vreo 2 ani. Dar acum, după 7-8 ani, încă suntem în criză. Deci e clar că nimeni nu se aștepta. Iar cantitatea de lucru necesar e foarte mare.

intrebare

Dar, după cum spuneți, a început în 2007-2008. Acum suntem în 2015. Lucrurile se pot schimba. Ar putea începe să angajeze oameni!

MF

Au început deja, dar desigur că nu e îndeajuns. Și numărul de sarcini s-a mărit atît de mult, încît dacă am fi știut, probabil că BCE ar fi făcut niște ajustări cu ceva timp în urmă.

intrebare

Mereu aflăm mai multe abia după ce evenimentul se produce. Ați menționat că multe lucruri s-au schimbat și că BCE a nimerit între două focuri dat fiind politicile de salvare a euro. Apoi mișcarea BlockUpy, ne amintim încă acele imagini cu revolte în fața sediului BCE... Cum afectează acest lucru angajații?

MF

Îmi îmaginez că e greu pentru ei să înțeleagă. Oamenii de la BCE spun ”lucrăm pentru Europa. Facem orice pentru a ține Europa împreună. Pentru a salva euro. Pentru a menține stabilitatea prețurilor. BCE trebuie să facă mai multe deoarece politicienii fac prea puține și nu își îndeplinesc responsabilitățile. Şi atunci de ce se fac revolte în fața BCE? De ce nu merg la cei responsabili, de exemplu la politicieni?

intrebare

Deci BCE e doar un țap ispășitor.

MF

Cred că BCE a făcut bine. Încă avem euro. Un euro foarte stabil.

intrebare

Așa credeți? Recent, s-a defavorizat în raport cu dolarul. Înseamnă acest lucru stabilitate?

MF

Da. Euro trece printr-un ciclu. Nu e o monedă slabă. Dacă ne gîndim, o țară,  cu o economie într-o asemenea criză - iar capitalul continuă să vină, şi moneda e relativ stabilă. Cred că e o poveste de succes. Cred că situaţia ar putut fi mult mai rea. Să ne amintim de 2012 și de domnul Draghi, cînd a făcut promisiunea ”Vom face ce vom putea.”. mulți oameni din Germania nu au acceptat cuvintele sale, dar, de fapt, el a salvat euro și a evitat o criză mai serioasă.

intrebare

Deoarece l-ați menționat pe Mario Draghi, cît de politică credeți că a devenit BCE, cu Mario Draghi ca director? Și care ar fi alternativele? Deoarece mulți oameni spun că BCE nu mai e independentă.

MF

BCE este încet împinsă spre un rol politic, încă din 2008, deoarece guvernele au spus ”Nu vrem să facem tot ce depinde de noi, nu vrem să acţionăm. Vrem să ne bazăm pe BCE.” Nu a fost alegerea băncii de a influența piețele financiare. BCE nu ar trebui să aibă această putere. Ar trebui ca guvernele să-şi asume inițiativa, și să acționeze în domeniul economic. Deci, BCE trebuie să se concentreze asupra restabilirii prețurilor.

intrebare

Și cum poate fi făcut acest lucru? Dumneavoastră consultați guvernul german în problemele economice? Ce le spuneți? Ce ar trebui să facă?

MF

Avem nevoie de o arhitectură fundamental nouă în Europa. Avem nevoie de o cooperare mai strînsă. Trebuie să prevenim ca țările să mai facă greșeli economice, să cheltuie prea mult sau să nu aibă reforme structurale.  Avem nevoie de o cooperare, pentru ca presiunea de pe BCE să fie ridicată, iar deciziile să fie luate în domeniul politic, unde le este locul.


Vă mulțumim mult.

Sursa Deutsche Welle

 

 


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Promotor al oamenilor creativi Un medic cu litera mare Cum sa tii pasul cu timpul si sa -ti faci o cariera Fotograf din indemnul inimii Universul lui Wolfgang Becker Houellbeqc are o pozitie clara Filosoful care regândește istoria Africii Luptă impotriva schimbarilor climatice


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 21 C°
Bălţi 17 C°
Edineţ 17 C°
Cahul 21 C°

Curs valutar

1 EUR = 21.0099 MDL
1 USD = 17.8746 MDL
1 RUB = 0.3026 MDL
1 RON = 4.5822 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus