MediaPublic
Miercuri, 23 August 2017 18:42      RSS RSS
Home Politic | Economic | Social | Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie Interviu Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Regizorul german Oliver Hirschbiegel a facut mai mult decat film

Miercuri, 01 Aprilie 2015 09:24
Interviu
 Regizorul german Oliver Hirschbiegel  a facut mai mult decat film

 In Munchen, în 1939, un  bărbat a încercat să facă istorie. Georg Elser a fost un tâmplar. Dar, de sine stătător, a planificat și efectuat o încercare de asasinare a lui Adolf Hitler. Aproape că a reușit. Dar Hitler a plecat cu 13 minute înainte ca bomba lui Elser să fi explodat. Regizorul german Oliver Hirschbiegel, a cărui film „Downfall” prezintă ultimele zile ale lui Adolf Hitler, a făcut o biografie despre Elser. Echipa de creatie a emisiunii KINO de la DWTV a vorbit cu regizorul despre noul său film.

Reporter
Oliver Hirschbiegel, au existat deja câteva filme despre Georg Elser. Ce este nou în abordarea dvs.?
Oliver Hirshbigel
Reprezentarea vieții sale private, precum și pre-istoria - trecutul său care ne duce la momentul când el decide că ceva trebuie făcut, iar dacă nimeni altcineva nu o face, atunci el o va face. Acest lucru a fost posibil pentru că în ultimii ani am obținut mai multe informații despre adevărata personalitate a lui Elser, pe care celelalte două filme nu le-au avut la momentul dat...Este mai mult decât un film biografic, în timp ce alte filme au descris pur și simplu viața lui de până la atentat, cum a reușit în realizarea planului său și, în cele din urmă, eșecul. Ne arată de la început explozia care nu funcționează, iar apoi am montat interogarea și toate evenimentele care au dus la decizia sa.
Reporter
De ce a fost uitat Elser atât de mult timp în Germania, în comparație cu alte încercări de a-l asasina pe Hitler, cum ar fi grupul lui Claus von Stauffenberg?
O,H
Ei bine, Elser, comparativ cu Stauffenberg și Scholls, a fost întotdeauna o enigmă pentru că el vine de nicăieri. El nu este academician, nu este un membru al elitei. El este un om din clasa muncitoare care își face propriul plan și aproape reușește. Dacă analizezi viața lui, este de necrezut. În același timp, este  jenant. Pentru că a fost singurul la vremea respectivă, vorbim de anii '38, '39, când Germania este în venerație de sine și toată lumea crede că ne-am întors în lume și avem cea mai eficientă și modernă armată din lume și am luat Polonia în patru săptămâni într-un război fulger. Pentru un om să spună: "acest lucru trebuie oprit" - este aproape clarvăzător. El are o viziune a ceea cum va fi lumea în cazul în care acest lucru nu este oprit. Totul, cred eu, este destul de neliniștitor, pentru că el a fost singurul om conștient. 
E un exemplu reușit pentru ziua de azi. El este ca un Snowden de astăzi, el face clar că un singur om poate face diferență. Nu doar aici, și acolo, în conflicte mici, dar chiar și atunci când vine vorba de istoria lumii - pentru că dacă ar fi reușit, ar fi schimbat istoria pentru totdeauna. El este un exemplu excelent pe care noi toți îl putem face.

Reporter
Un lucru care m-a interesat a fost că filmul pare a fi un film în stil Heimat. De ce ai vrut să arăți atât de mult viața la țară în Germania în anii 1930?
O.H
Pentru că nu a fost niciodată descris modul în care această mișcare, naziștii și național-socialismul, s-a dezvoltat în parte și chiar cea mai îndepărtată regiune a țării și modul în care aceștia au abuzat toate aspectele minunate și poetice ale vieții țării. Naziștii au preluat-o și viciat-o pentru totdeauna. Și am simțit că este nevoie de a descrie frumusețea și poezia vieții la țară, așa cum era atunci și a dispărut pentru totdeauna ...
S-a simțit ca și cum abordarea corectă a intrat în mintea acestor oameni fără a judeca. A face a simți cum toată lumea, cu tot felul de lucruri ce păreau foarte frumoase, au fost un pic mai bine organizați decât comuniștii. Și toate swasticile și uniformele maro. Părea potrivit pentru ei să facă asta și am simțit că este necesar să transport ideea către public, pentru a înțelege. Pentru că astăzi este foarte ușor să spunem că au fost toți răi și ei nu au văzut altceva și altfel modul în care puteau fi? Nu e așa de ușor, nu e atât de simplu, ca, de obicei, în viața.
Reporter
Care este legătura dintre acest film „13 minute” și „Downfall”?
O.H
În filmul despre Elser ai putea vedea începutul acestei mișcări, acestui regim teribil în societatea germană și în „Downfall” - sfârșitul acestuia, arătând ce s-a construit până atunci și tot felul de lucruri care s-au năruit.
Ceea ce au în comun este faptul că, în ambele cazuri, am încercat să descriu timpul cât mai autentic și real posibil și să nu le dau aspectul de o cutie de molie prin care sunteți în căutarea de trecut. Asta e interesant, asta e ceea ce a fost, - încercarea de a face publicul să devină parte din ea, să miroase, să guste cum a fost. Cred că am reușit să o fac un pic în filmul „Downfall”, dar simt că am reușit mai mult în pelicula „13 minute”.


sursa  Deutsche Welle


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Promotor al oamenilor creativi Un medic cu litera mare Cum sa tii pasul cu timpul si sa -ti faci o cariera Fotograf din indemnul inimii Universul lui Wolfgang Becker Houellbeqc are o pozitie clara Filosoful care regândește istoria Africii Luptă impotriva schimbarilor climatice


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 21 C°
Bălţi 17 C°
Edineţ 17 C°
Cahul 21 C°

Curs valutar

1 EUR = 21.0099 MDL
1 USD = 17.8746 MDL
1 RUB = 0.3026 MDL
1 RON = 4.5822 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus