MediaPublic
Miercuri, 23 August 2017 18:45      RSS RSS
Home Politic | Economic | Social | Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie Interviu Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Arta -un echilibru sufletesc

Miercuri, 12 Noiembrie 2014 15:25
Interviu
Arta -un echilibru sufletesc

 Jurnalista Gutiera Prodan si-a gasit o noua pasiune,pictura.A avut deja mai multe expozitii nationale si internationale care i-au adus un mare succes, descoperind-o ca om al artei.

De unde vine aceasta pasiune pentru pictura?Ati urmat studii in domeniu ?

Cu  vre o 10 ani in urma, am vizitat India si m-am indragostit de aceasta tara, revenimd acasa cu o senzatie ca ma voi reintoarce. Si asa si a fost . Acum trei ani,Președintele Centrului de cultură și artă, Elvira Cemârtan Voloșin, a apelat la mine ca să-i dau anumite recomandări despre ce ar trebui să ia cu sine în călătorie , în India. Trebuia să plece acolo la Simpozionul Internațional al Pictorilor, alături de Carmen Poienaru,o pictorita din Romania. Cu zece zile înainte de plecare, Ambasada Indiei de la București nu i-a deschis viză lui Carmen, iar Elvira a propus organizatorilor să ia cu dânsa un jurnalist.  Cu o zi înainte  de plecare am primit viza. Aveam impresia că Dumnezeu într-adins deschide toate căile pentru ca eu să merg acolo.O lună m-am aflat în mediul celor mai vestiți pictori și sculptori din lume, am învățat  și am făcut practică alături de ei. Eu chiar intrasem în joc de-a binelea. Seara, când ne strângeam toți, aproape 80 de pictori, făceau haz pe seama mea: “Iată și jurnalistul nostru, nu-l putem opri din pictat,. Am descoperit ca pictura imi ofera o alta dimensiune de a percepe lumea, frumosul. Apoi am  avut posibilitate sa plec la diferite simpozioane de arta, unde am  studiat noi tehnici in ale picturii.  În Polonia, colegii vroiau să descifreze fenomenul – ei au găsit explicația, probabil adevărată: Am venit în artă ca om deja format, cu un bagaj de cunoștințe vast, cu un bagaj vizual mare, pentru că am călătorit foarte mult, cu o filozofie profundă... Nu mă apuc să fac portrete sau să-mi stabilesc limitele la un stil anume. O floare sau un portret îl poate picta orice student bun de la Academia de Arte, eu nu pot!”.

Stiu ca pictura practic va ia tot timpul liber.

Dupa o zi de munca pictura imi scoate stresul, ma relaxeaza .Si atunci cand incepi sa desenezi ceva, sa faci ceva ce-ti place uiti de oboseala si pierzi firul timpului.Mi-am murdărit de vopsea toată mobila și covoarele din bucătărie, dar nu-mi pasa. Încep să pictez și când mă uit la ceas e ora 2, iar la 5 trebuie să mă trezesc. Cel mai curios fapt e că nu obosesc, asta pentru că depun pasiune în tot ceea ce fac. Uneori mainele parca singur dirijeaza pensula.Probabil că mediul acela din India m-a influențat enorm. Unul dintre tablourile mele pictate acolo a ajuns la un muzeu în India. Am un tablou în Anglia, altul în Canada. O pictoriță din Italia, basarabeancă de origine, vrea să ia două tablouri de-ale mele acolo. Acum prietenii și rudele își manifestă dorința să aibă în casă o pictură de-a  a mea.

In luna decembrie veti avea o expozitie in Bruxelles, ne puteti da cateva detalii?Care e tematica picturilor?

Da voi prezenta cateva lucrari acolo.Nu sunt lucrari din colectiile anterioare. Sunt picturi noi, am modificat un pic stilul .Imi plac florile si le admir mult,Imi place sa le imortalizez,dar intr-un fel al meu si sper ca picturile mele vor atrage atentia vizitatorilor.Imi place sa jonglez cu nuantele de culori. In natura gasesti combinatii fantastice.

Cum combinati jurnalistica si pictura?

Jurnalistica e vocatia mea, iar pictura e pasiunea. Le iubesc la fel. Am peste 27 de ani lucrati in televiziune si pot spune cu certitudine ca nu-mi inchipui sa fi ales o alta profesie. Jurnalistica ma tine mereu in priza, iar pictura imi da revelatia sufleteasca de care am nevoie.Atat pictura cat si jurnalistica e o arta, depinde de unghiul prin care le privesti.

Copii dumneavoastra picteaza si ei?

Nu, nu picteaza, dar le place ceea ce fac eu. Au ales alte domenii de activitate. Fiica e si ea jurnalista de profesie. Intotdeauna le-am spus ca este important ca sa faca ce-si doresc mai mult si sa lupte pentru a-si realiza visele.Daca vreai ceva cu adevarat,iti va reusi.

Succese si realizari mari in viata si in continuare.

Multumesc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Promotor al oamenilor creativi Un medic cu litera mare Cum sa tii pasul cu timpul si sa -ti faci o cariera Fotograf din indemnul inimii Universul lui Wolfgang Becker Houellbeqc are o pozitie clara Filosoful care regândește istoria Africii Luptă impotriva schimbarilor climatice


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 21 C°
Bălţi 17 C°
Edineţ 17 C°
Cahul 21 C°

Curs valutar

1 EUR = 21.0099 MDL
1 USD = 17.8746 MDL
1 RUB = 0.3026 MDL
1 RON = 4.5822 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus