MediaPublic
Miercuri, 23 August 2017 18:45      RSS RSS
Home Politic | Economic | Social | Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie Interviu Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Rodica Buhna: Muzica este sufletul meu

Joi, 16 Iunie 2011 03:20
Interviu
Rodica Buhna: Muzica este sufletul meu

Îi place muzica pentru că e cel mai aproape de suflet. Niciodată nu şi-a închipuit ce ar fi făcut dacă nu ar fi fost interpretă de muzică populară. Provine dintr-o familie, în care muzica reprezintă un mod de viaţă şi datorită calităţilor sale omeneşti reuşeşte să impresioneze prin voce. Dincolo de muzică, Rodica Buhna tot la muzică se gândeşte.


1. Să te lansezi pe scena muzicală la noi nu este deloc uşor. Care este povestea ta?

Participând la diferite concursuri de muzică poplară, ocupând locuri premiante, am ajuns tot mai aproape de scena mare. Şi fiind o fire mai insistentă, am lansat la scurt timp un album şi astfel m-am lansat pe arena muzicii populare.

2. Tot mai des auzi de noi lansări în muzică - gen pop, dans, rock şi multe altele. De ce ai ales muzica populară?
Muzica populară e în sufletul meu de mic copil. De fapt, eu cred că muzica m-a ales ales pe mine şi nici nu-mi închipui viaţa fară ea. E sufletul meu prin cantec, versuri, concerte. Poate aş încerca şi muzică uşoară, gen Lara Fabian, Celine Dion sau alţii. De fapt, aş allege un alt gen de muzică uşoară, altfel decât este la noi, însă pentru moment, muzica populară e totul pentru mine

3. Cu toţii avem în spatele nostru pe cineva care ne susţine. Cine stă în spatele tău?
În primul rând Dumnezeu care îmi dă puteri. Desigur îmi sunt aproape părinţii mei şi profesori ca  maestrul Ion Dascăl care mă suştine în toate, iar pentru asta îi sunt foarte recunoscătoare.

4. Ce înseamnă pentru tine muzica populară?
Muzica populară este viaţa mea de zi cu zi, în care există bucurii, necazuri. Muzica reprezintă tradiţiile, legăturile şi istoriceşte viaţa neamului nostru. Prin muzică încerc să transmit mult suflet, dor de patrie, tradiţii şi obiceiurile populare trasmise din vechi strămoşi.

5. Care sunt interpreţii care te inspiră?
Aş putea spune că, idolul meu este Maria Lătăreţu, însă mă inspiră foarte mult şi Sofia Vicoveanca, Maria Ciobanu care au piese cu totul speciale şi transmit un mesaj de suflet. Îmi plac mai mult interpretele de peste Prut, deoarece mesajul pieselor este puternic.

6. Care a fost prima piesă pe care ai interpretat-o într-un concert deschis?
M-am lansat cu o piesa de joc care se numea “Alunelul”. Este o piesa culeasă din folclorul nostru, din satul meu natal. Apropo, este piesa cu care am participat la primele concursuri naţioanale.

7. Ce piese îţi sunt mai aproape de suflet, cele din folclor sau ale unor compozitori?
Piesele folclorice îmi sunt mai aproape de suflet, poporul intodeauna a ştiut să transmită prin muzică realitatea vieţii. Cele compuse nu întodeauna ajung la inima ascultătorului. Cu părere de rău, compozitorii o dau în bară deseori, iar piesa devine mai mult una de comerţ.

8. Cum îţi alegi piesele pentru repertoriu?
Întodeauna mă sfătui cu specialiştii în domeiu, mai ales cu domnul Ion Dascăl. La cele două albume pe care le-am lansat, m-am sfătuit cu oameni care cunosc publicul şi care m-au ajutat să aleg ceea ce e mai bun. Întodeauna cer un sfat de la cei care cunosc muzica, trăiesc pin muzică.

9. Pe lângă concertele pe care le-ai susţinut, ai reuşit să scoţi două albume. Ce a însemnat pentru tine lansarea primului album?
Atunci la moment nu realizam cea însemnă lansarea albumului, însă acum realizezi ca a fost unul de success. Primul album este întodeauna apreciat, chiar daca nu e ca la carte. Întodeauna, după ce acumulezi o experienţă anume, mereu te gândeşti că tot ceea ce ai făcut până acum, a-i fi făcut altfel, însă sunt mulţumită de realizări. Va urma un alt album. Chiar acum lucrezi la el şi sunt la etapa selectării pieselor care vor avea aceeaşi tematică folclorică, piese autentice şi sper să aibă success.

10. Lăsând muzica deoparte, cum este Rodica Buhna înafara scenei?
Muzica e mereu cu mine. Însa sunt o persoana ca oricare alta, am şi bucurii dar, şi necazuri, probleme, însă muzica este cea care ma ghideaza mereu. Chiar dacă nu sunt la repeţii sau la concerte, fredonez în gând câte o melodie.

11. Cum este Rodica Buhna în familie?
Foarte severă. Am prins de la tatăl meu să fiu severa, corecta, punctuală, responsabililă în tot ceea ce fac. Respectiv cer acelaşi lucru de la cei apropiaţi şi de la cei cu care lucrezi şi interacţionezi de zi cu zi.

12. Ce planuri artistice ai pentru 2011?
Intenţionez să participat la un concurs peste Prut, în România. Este un concurs legat de idolul meu, Maria Lătăreţu. Îmi continui  studiile de master şi mă pregătesc de examenul final care reprezintă un concert pentru public larg. Totodată lucrezi la repertoriu meu, la unul mai nou şi mai înteresant.

13. La final, ce mesaj ai pentru cititorii noştri?
Să asculte muzică bună, să citească reviste bune şi să fie ochi şi urechi pe tot ceea ce înseamnă calitate.

 


Reporter: Irina Dron
Cuvinte cheie: Rodica Buhna, muzica populară?, Maria Lătăreţu, Sofia Vicoveanca,Din aceeaşi categorie
Promotor al oamenilor creativi Un medic cu litera mare Cum sa tii pasul cu timpul si sa -ti faci o cariera Fotograf din indemnul inimii Universul lui Wolfgang Becker Houellbeqc are o pozitie clara Filosoful care regândește istoria Africii Luptă impotriva schimbarilor climatice


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 21 C°
Bălţi 17 C°
Edineţ 17 C°
Cahul 21 C°

Curs valutar

1 EUR = 21.0099 MDL
1 USD = 17.8746 MDL
1 RUB = 0.3026 MDL
1 RON = 4.5822 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus