MediaPublic
Miercuri, 23 August 2017 18:44      RSS RSS
Home Politic | Economic | Social | Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie Interviu Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Câinii comunitari tot au dreptul la viaţă

Vineri, 15 Februarie 2013 11:30
Interviu
Câinii comunitari tot au dreptul la viaţă

 Pe doamna Valentina Dudnic o cunosc mulţi în oraş. Adoră animalele şi luptă pentru dreptul lor la viaţă. E preşedinta Asociaţiei protecţiei animalelor fără stăpân "ALGA". 

 1. Cum stau lucrurile la noi in tara la capitolul maidanezi?

Animalele de la noi din ţară sunt cele mai neprotejate, nu există nici o lege ca să le apere şi să-i tragă la răspundere pe cei care le maltratează sau le  aruncă fără neruşinare în stradă. Şi faptul că astăzi sunt mai mulţi câini în stradă e vina oamenilor şi a autorităţilor noastre. Nimeni nu vrea să se implice în rezolvarea acestei probleme. Preluând experienţa ţărilor civilizate şi fiind susţinuţi de partenerii din Germania, am propus un şir de măsuri pentru reducerea numărului maidanezilor de pe străzile Chişinăului. Din păcate niciodată nu am fost auziţi nici de guvern, nici de parlament şi nici de primăria municipală.

2. Şi care ar fi aceste soluţii?

Nici într-un caz nu otrăvirea lor, aşa cum o fac cei de la "Autosalubritate", astăzi. Am propus un plan de sterilizare a maidanezilor şi examinarea celor bolnavi. Am găsit chiar şi veterinari voluntari din străinătate care au acceptat să vină să ne dea o mână de ajutor. Am avut nevoie doar de o confirmare din partea Primăriei Municipale  Chisinau că nu ar avea nimic împotrivă ca voluntarii străini să vină în republică şi să ajute la sterilizare. Dar , din păcate ,ne-am ciocnit de ignoranţă din partea autorităţilor . În plus am solicitat mai bine de 4 ani repartizarea unui lot de pământ pentru crearea unui azil pentru animalele fără stăpân. Dar şi această solicitare a rămas fără răspuns. Pe hârtie e repartizat, dar în realitate nu am văzut nimic. Trebuiau să organizeze licitaţia şi au tot amânat-o la infinit.

3.Care e opinia dumneavoastră privind eutanasierea maidanezilor?

Sunt categoric împotrivă . Cum poţi să iei viaţa cuiva fără motiv? Dacă animalul e perfect sănătos, nu e agresiv şi nu prezintă pericol, de ce să-i curmi viaţa? E un mare păcat. Şi otrăvirea lor nu e soluţia adecvată pentru a reduce numărul lor. În fiecare an ne vom ciocni de această problemă atâta timp cât nu este adoptată nici o lege pentru a proteja bietele animale. Municipalitatea nu este în stare să rezolve civilizat această problemă. E nevoie de a crea o comisie din veterinari care ar examina care animal ar trebui de eutanasiat şi care nu. Dar acum autorităţile nu fac altceva decât să otrăvească maidanezii sau să-i ucidă cu bâtele. Astazi la fel se prcocedeaza si cu pisicutile care au fost abandonate.  Imi pare rau ca autoritatile noastre nu aud si nici nu vor sa ne auda.


4. Mulţi oameni sunt împotrivă ca să locuiască alături de maidanezi .

O persoană care detestă animalele nu poate fi considerat un om bun, după părerea mea. Da, ar fi bine ca maidanezii să nu-şi ducă existenţa pe străzile oraşelor ci undeva, într-un azil . Dar oare faptul că astăzi numărul lor a crescut nu e vina oamenilor? Cine îi aruncă în stradă ? Problema dată trebuie rezolvată în comun cu toată societatea şi nu prin metode barbare, dar civilizat. Ar fi bine ca şi în şcoli sau chiar din grădiniţe copii să fie educaţi să respecte animalele. Din păcate astăzi societatea a cam pierdut din moralitate. Sunt multe cazuri de maltratare a animalelor de către copii. Cel care azi ia viaţa unui animal, mâne poate lua şi viaţa altui om. E un lucru regretabil. Mă tem că într-o bună zi vom ajunge să cunoaştem animalele doar de la televizor.

După sterilizare animalele devin neagresive?

Da, ele într-adevăr devin neagresive. Nu se vor inmulti  şi astfel putem controla numărul lor. În toate ţările ,chiar şi în ţări sărace precum India, ele sunt sterilizate, iar la noi se ucid cu bestialitate. Problema ar putea foarte uşor rezolvată . În fiece an sute de veterinari absolvesc Universitatea Agrară şi mulţi dintre ei ar dori să ne dea o mână de ajutor. Am putea organiza câte un punct de sterilizare în fiecare raion al Chişinăului.

Cum ar trebui să procedăm atunci când suntem muşcaţi de un maidanez?

Am fost şi eu muşcată de câine în copilărie, dar niciodată nu mi-a venit în gând să-l ucid. Nu neg, sunt animale agresive, dar acestea ar trebui eutanasiate şi nicidecum ucise sau otrăvite cum se face astăzi.


Ce acţiuni veţi întreprinde pentru ca drepturile animalelor să fie totuşi respectate în ţara noastră?

Am organizat déjà o mulţime de proteste, conferinte de presa, am cules semnături pentru susţinerea maidanezilor. Multi caini de la noi sunt adoptati in Germania, pentru unii gasim stapani chiar aici in tara.  Am scris o mulţime de petiţii organelor statului pentru a adopta o lege privind protecţia animalelor fără stăpân. De altfel, există aşa o lege la noi,care a fost adoptată doar în prima lectură, noi vom lupta ca această lege să fie adoptată definitiv . Atunci când vom avea cadrul legal va fi mai uşor să luptăm pentru drepturile maidanezilor. Avem o mulţime de voluntari, care ne susţin, ajută animalele. Sunt bucuroasă că printre ei sunt şi mulţi tineri. Eu cred că împreună vom reuşi .  Forţe pentru acest scop nobil am, aşa că dacă problema dată nu va fi rezolvată la noi în ţară mă voi adresa la CEJ. Nu voi renunta niciodată să apăr drepturile animalelor fără stăpân.

 


Media Public

caini comunitari, Valentina Dudnic, lege, autoritati, sterilizareCuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Promotor al oamenilor creativi Un medic cu litera mare Cum sa tii pasul cu timpul si sa -ti faci o cariera Fotograf din indemnul inimii Universul lui Wolfgang Becker Houellbeqc are o pozitie clara Filosoful care regândește istoria Africii Luptă impotriva schimbarilor climatice


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 21 C°
Bălţi 17 C°
Edineţ 17 C°
Cahul 21 C°

Curs valutar

1 EUR = 21.0099 MDL
1 USD = 17.8746 MDL
1 RUB = 0.3026 MDL
1 RON = 4.5822 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus