MediaPublic
Marţi, 22 August 2017 23:45      RSS RSS
Home Politic | Economic Social Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie | Interviu | Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Satele noastre au cam " îmbătrânit"

Miercuri, 14 Martie 2012 07:32
Sîngerei Social
Satele noastre au cam
local.md

Avem un pământ roditor, dar din păcate cam a fost lăsat în pârloagă în ultimul timp. A cui e vina? La sigur tot a noastră, a moldovenilor. Aproape o jumătate din populaţia Moldovei e plecată peste hotare în căutarea surselor pentru existenţă.

Şi au rămas satele noastre semipustii, iar casele părăsite. Bătrânii şi copii rămaşi  la vatră  sunt în aşteptarea celor dragi, plecaţi peste hotare la muncă.  Nu e uşor să faci bani peste hotare, dar nu au unde -i face la ei în ţară.

Condiţiile de trai se înrăutăţesc de la o zi la alta. Multe şcoli s-au închis,motivul fiind -prea puţini copii. Chiar şi ambulatoriile în unele sate şi-au micşorat personalul. Tineretul care a mai rămas la ţară,aspiră să  plece peste hotare , să emigreze sau în cel mai rău caz să vină la oraş.

"E greu să faci faţă tuturor surprizelor vieţii, astăzi, mai ales trăind la ţară",spune o femeie satul Cubolta, Sângerei, "cresc de una singură doi copii. E greu şi nici de lucru nu prea avem."

Un bărbat ne mărturiseşte  că  se ocupă de cultivarea legumelor, dar nu e o ramură profitabilă, căci e greu să -ţi faci loc pe piaţa Moldovei, atunci când locurile sunt ocupate de legumele şi fructele străine. "Am putea şi noi să livrăm legumele de care are nevoie oraşul, dar nu avem unde. Anul trecut am rămas cu producţia pe deal. Nu aveam cui să i-o vând.", spune el cu regret.

"Păcat că toţi tinerii pleacă din ţară,unii nu se mai întorc. Dar la ce bun?", remarcă o bătrânică,"Mai înainte satul nostru era plin de oameni tineri, acum nu mai e aşa."

Mulţi săteni cresc vite pentru lapte şi carne. E o muncă grea ,dar prost plătită, menţionează ei. Un litru de lapte îl vând la un preţ de nimic, iar în magazinele din oraşe se vinde cu 8-9 lei.

Acum când a venit primăvara, fiecare rămas în sat, mai trebăluieşte prin grădină, curăţă pomii, mai afânează solul. Să nu pară că satul e chiar fără suflare. Dar în ochii lor s-a cuibărit o tristeţe adâncă. Satele Moldovei au  îmbătrânit.  E un adevăr dureros, dar pur.

 

 


Media Public
Cuvinte cheie:Din aceeaşi categorie
Gripa se face simtita Barcelona întotdeauna  te atrage Anul 2017, anul cocoşului de foc. Topinamburul, misteriosul cartof care reglează glicemia Cine a acumulat mai multe voturi la scrutinul transnistrean Lucruri uimitoare Din 2017, vârsta de pensionare va fi majorată la bărbați până la 65 de ani, iar la femei - 62 de ani! Pensiile vor fi calculate după o formulă nouă Dosarul produselor alterate Decorat post-mortem cu Ordinul „Ștefan cel Mare”


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău
Bălţi
Edineţ
Cahul

Curs valutar

1 EUR = 21.003 MDL
1 USD = 17.8649 MDL
1 RUB = 0.3029 MDL
1 RON = 4.5769 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus