MediaPublic
Marţi, 22 August 2017 16:02      RSS RSS
Home Politic | Economic Social Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie | Interviu | Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

Moldovei nu-i pasă de monumentele arhitecturale

Duminică, 11 Decembrie 2011 13:58
Drochia Social
Moldovei nu-i pasă de monumentele arhitecturale
satulmindic.blogspot.com

Conacul boierului Ohanowicz, situat la patru kilometri de satul Mândâc, raionul Drochia se află într-o stare proastă şi s-ar putea să fie complet demolat.

 Administraţia locală a cerut Ministerului Culturii  bani să restaureze monumentul arhitectural, dar răspunsul a fost, n-avem.

Conacul a fost construit în 1893 după stilul  arhitecturii poloneze. Are două etaje, un beci cu trei camere, o mansardă şi cinci intrări în conac.

Pe  timpuri  conacul era vizitat de turişti. În 1997 a fost  declarat ca filială a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie, cu intenţia de a-l renova.

Tudor Grâu, şef filiala Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie menţionează,"Lucrări de reconstrucţie nu au fost făcute în perioada de zece ani. Nu sunt bani. Proiectul a fost elaborat în 2001 şi costa 2 milioane de lei, astăzi, cu inflaţia cred că reconstrucţia va costa de 10 ori mai mult".

Conacul se  află chiar  în mijlocul unui parc cu o suprafaţă de 16 hectare. Aici creşte o  colecţie de specii de plante rare şi are o alee cu arbori cu o vechime de aproximativ 100 de ani.

Aici, se află o moară de apă cu multe  podeţe din lemn. Alături de conac se află şi cavoul familial al boierului Ohanowicz, originar din Polonia.

 


Media Public
Cuvinte cheie: conac, borerul Ohanowicz, Drochia, MândâcDin aceeaşi categorie
Gripa se face simtita Barcelona întotdeauna  te atrage Anul 2017, anul cocoşului de foc. Topinamburul, misteriosul cartof care reglează glicemia Cine a acumulat mai multe voturi la scrutinul transnistrean Lucruri uimitoare Din 2017, vârsta de pensionare va fi majorată la bărbați până la 65 de ani, iar la femei - 62 de ani! Pensiile vor fi calculate după o formulă nouă Dosarul produselor alterate Decorat post-mortem cu Ordinul „Ștefan cel Mare”


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 16 C°
Bălţi 16 C°
Edineţ 17 C°
Cahul 19 C°

Curs valutar

1 EUR = 21.003 MDL
1 USD = 17.8649 MDL
1 RUB = 0.3029 MDL
1 RON = 4.5769 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus