MediaPublic
Miercuri, 23 August 2017 18:42      RSS RSS
Home Politic | Economic | Social | Ştiinţă şi Cultură | Lege şi Justiţie Interviu Externe | Sport | Monden
Ultimele stiri
Anenii Noi Basarabeasca Briceni Cahul Călărași Cantemir Căușeni Cimișlia Criuleni Dondușeni Drochia Dubăsari Edineț Fălești Florești Glodeni Hîncești Ialoveni Leova mun. Bălți Mun. Bender mun. Chișinău Mun. Tiraspol Nisporeni Ocnița Orhei Rezina Rîșcani Sîngerei Șoldănești Soroca Ștefan Vodă Strășeni Taraclia Telenești Ungheni UTAG

O viaţă dedicată muzicii

Vineri, 30 Septembrie 2011 10:06
Interviu
O viaţă dedicată muzicii
festivaluri.ro

Provine dintr-o familie de compozitori, lăutari, acordionişti, viorişti, naişti, iar de mic copil a învăţat să perceapă muzica din jur, foşnetul frunzelor, adierea vântului, ciripitul păsărilor. Astfel a ajuns să iubească muzica poate ca nimeni altul.

1.Aveţi în spate, o viaţă dedicată în totalitate muzicii populare. Cum a început totul?

Dragostea de muzică am deprins-o de la tatăl meu care era dirijor şi lăutar, cânta pe la nunţi şi cumătrii, astfel, am încercat şi eu să cânt alături de el. După ce am absolvit şcoala din satul natal, am mers la Şcoala de muzică cum se numea pe atunci „Ştefan Neaga”, la secţiune teorie şi compoziţie, unde l-am avut ca îndrumător pe Loghin Ţurcanu. Iar de atunci, mi-am dedicat viaţa muzicii populare. Primele experienţe în muzică sunt legate de orchestra „Fluieraş”, la maestru Luncheivici, ca acordionist şi solist, apoi am fost invitat la Teleradio Moldova în calitate de dirijor la orchestra folclorică, unde am activat şapte ani. Iar în prezent sunt dirijor al orchestrei naţionale „Mugurel”.

2. Ce înseamnă muzica pentru dumneavoastră?

La concertul meu aniversare de 50 de ani, genericul a fost „Muzica este viaţa mea”. Cred că această frază spune totul.

3. Mai bine de 2 decenii, sunteţi dirijor al orchestrei naţionale „Mugurel”. Ce înseamnă pentru Dvs. „Mugurel”?

Orchestra reprezintă un grup de muzicieni dornici de a promova folclorul, împreună am perindat şi am evoluat pe scena naţională şi internaţională. Întodeauna mi-a plăcut să ajut şi să promovezi tinere talente, lucru pe care îl fac şi până în prezent. Alături de orchestra „Mugurel” am cântat cu cei mai mari solişti de la nor din republică şi din România.

4. Cei doi fii ai Dvs. v-au călcat pe urme, Marcel fiind viorist iar Cătălin naist. În ce măsură a influenţat Ion Dascăl la alegerea profesiei?

Nu pot să neg faptul că am influenţat, deoarece m-am gândit că dacă vor fi alături de mine, vor fi în siguranţă. Totodată, mă gândeam, ca orice părinte, că dacă voi avea eu o bucăţică de pâine, atunci vor avea şi ei. Sunt solişti în orchestră şi se bucură succes.

5. Aveţi în spate o experienţă vastă, fiind compozitor, muzician şi dirijor. Cu siguranţă, asta presupune mult efor şi timp. În ce postură vă simţiţi cel mai bine?

Când e vorba de muzică şi tot ce este legat de ea, aceasta reprezintă dragostea mare pentru mine. Desigur, majoritatea timpului îl petrec ca dirijor şi nu pot nega faptul că îmi place cel mai mult,atunci când sunt pe scenă, mai aproape de public. Scena este vocaţia mea, însă mai scriu muzică pentru tinerii interpreţi , fac şi aranjamente pe muzică de folclor.

6.Ce planuri artistice aveţi pentru acest an?

Întodeauna avem planuri şi lucrăm asupra repertoriului nostru. În afară de spectacole, concursuri naţionale şi internaţionale, mai scoatem câte un album. La capitolul acesta suntem mai mereu în studiou. Muzica cere să fie cântată. Vom participa şi la câteva concursuri în România, şi vom pleca într-un turneu.

7.Şi dacă am vorbit despre activitatea Dvs. artistică, cum este Ion Dascăl în familie?

Sunt un om obişnuit căruia îi place să se întâlnească cu rudele, nepoţii, cumătrii, prietenii. Ne întâlnim la sărbători, cântăm acasă împreună. Suntem o familie de artişti şi când suntem împreună tot muzica e cea care ne este cel mai aproape.

8.Cum se vede Ion Dascăl peste 10 ani?

Mai cărunt (râde), mai bogat în muzică şi mai multe realizări. Cu ajutorul lui Dumnezeu, intenţionez să scot o carte, care va reprezenta o culegere de piese compuse de mine, plus un material didactic pentru studenţii de la Academia de Muzică. Va fi o cartea care va îngloba toată activtatea mea de 40 de ani în muzică. De asemenea, alături de orchesta „Mugurel” voi lansa un album cu ocazia jubileului de 60 de ani şi un concert la Palatul Naţional.
 


Media Public
Cuvinte cheie: Ion Dascăl, dirijor, orchestra naţionalăDin aceeaşi categorie
Promotor al oamenilor creativi Un medic cu litera mare Cum sa tii pasul cu timpul si sa -ti faci o cariera Fotograf din indemnul inimii Universul lui Wolfgang Becker Houellbeqc are o pozitie clara Filosoful care regândește istoria Africii Luptă impotriva schimbarilor climatice


Tu si Legea
 

Tu si Legea


Meteo

Chişinău 21 C°
Bălţi 17 C°
Edineţ 17 C°
Cahul 21 C°

Curs valutar

1 EUR = 21.0099 MDL
1 USD = 17.8746 MDL
1 RUB = 0.3026 MDL
1 RON = 4.5822 MDL

Sondaj


MediaPublic RSS | Publicitate | Ajutor | Contacte
Acasă | Sus