Președintele MoldovaGaz, Vadim Ceban, susține că majorarea tarifelor la gazele naturale este inevitabilă, având în vedere că prețul de achiziție la gaz a crescut semnificativ. Mai mult, potrivit lui, prognoza pentru următoarele luni a prețului de achiziție se menține la 620 de dolari, un preț mediu estimat. „La moment noi trebuie să achităm Gazpromului 333 de milioane de dolari, iar din tariful stabilit se va reuși acumularea a 218 milioane de dolari, un deficit de casă imposibil de gestionat”, a menționat Ceban.
UNIMEDIA a transmis live text de la conferință:
12:07 Ceban: Nimeni nu dă vreun cub de gaz dacă nu dai un avans, deci nu cred că a fost o presiune politică din partea Gazprom.
12:03 Ceban: Am încercat să luăm un credit social de la 3 bănci, de până la 30 de mln de dolari și am fost refuzați.
12:02 Ceban: Tariful din noiembrie urma să fie mai mare, dar noi am riscat ca să reducem din lovitura asupra consumatorilor. Totuși, prețul de achiziționare a crescut în continuare și înțelegem că în noiembrie a fost un pas greșit și nu am actualizat corect tariful pentru a nu intra mereu în blocaje financiare de achitare.
11:57 Ceban: Auditul este inițiat. Noi conclucrăm, peste 620 de milioane de dolari este cifra datoriilor la acest moment. Orice companie poate fi procurată de către stat, există legi, Constituție. Teoretic este posibilă o expropriere, dar aici se achită dreapta despăgubire celor expropriați. Să nu se întâmple că suma de expropriere să fie mai mare de sute de dolari.
Sunt consumatori care nu achită, în sumă totală de 30 de milioane de lei, dar care până în vară se achită. Este până la 5% din numărul total de consumatori.
Prezentare Tarife Gaze Naturale 2022 by UNIMEDIA on Scribd
11:52 Ceban: Moldova nu poate unilateral să modifice componența consiliului de administrare a MoldovaGaz. Lichidarea MoldovaGaz tot cred că nu este posibilă, în țară sunt legi, care funcționează.
11:49 Ceban: 75 de consumatori au renunțat la compensații, până astăzi.
11:46 Ceban despre criticile că formula de achiziționare a gazului, propusă în 2020, îi aparține și a defavorizat țara: Prețul gazului a fost mult mai mic, în baza formulei de atunci.
11:42 Ceban: Având în vedere toate prognozele, am solicitat un tarif la gaz de 15,56 lei, cu TVA inclus. Dacă tariful se va aproba din 1 ianuarie, cu recalcul, atunci pe 20 februarie noi vom putea achita banii către Gazprom. În caz contrar, deficitul de casă va fi enorm.
11:39 Ceban, despre decizia Adunării Populare din Găgăuzia de a trimite negociatori la Moscova pe prețul la gaz: Tehnic și comercial acest lucru este posibil, dar trebuie să se țină cont de faptul cum lucrează piața de gaze în Republica Moldova. Ceban nu a precizat la ce se referă, dar cel mai probabil are în vedere imposibilitatea de a delimita consumul din Găgăuzia față de restul teritoriului.
11:35 Ceban: Este o informație confidențială salariul meu, iar cine a spus că e peste 200 de mii de lei, să se documenteze și să demonstreze. Salariul meu este mult mai mic decât cifra anunțată de Sturza.
11:31 Ceban, despre renegocierea contractului cu Gazprom: Consider că la moment condițiile negociate sunt profitabile, având în vedere situația pe piața internațională. Dacă va fi situația de a se renegocia, noi vom profita de această ocazie, neapărat.
11:30 Ceban: Dacă vor fi premise, se va cere micșorarea tarifului. Formal vă răspund foarte simplu, când vor fi acoperite toate devierile financiare.
11:22 Ceban: MoldovaGaz nu are vreun gând de a deconecta vreun consumator. Dar este lege care stabilește clar că cei care au datorii sunt deconectați și nu e vorba doar de furnizarea de gaz. Sperăm să nu se ajungă la astfel de situații, mai ales că și Guvernul a anunțat că compensa în totalitate creșterea tarifului, pentru primii 150 de m3 consumați.
11:16 Ceban: Noi prognozăm pentru următoarele luni un preț de 620 de dolari pentru o mie de metri cubi, față de 430 cât s-a prognozat în octombrie.
11:12 Ceban: Pe 20 februarie am putea avea 164 milioane lei deficit de casă, care este unul gestionabil, dacă tariful majorat repetat se va aplica din ianuarie și nu din februarie. În caz contrar deficitul de casă nu va putea fi gestionat în mod independent.
11:07 Ceban: Potrivit prețului actual, noi trebuie să achităm Gazpromului 333 milioane de dolari, dar din tarif, așa cum este la nivelul actual, reușim să acumulăm doar 218 milioane de dolari.
11:05 Ceban: La moment noi procurăm gaze naturale la un preț cu 21% mai mare decât cel stabilit în tarif. Din acest motiv avem toate motivele absolut legale să solicităm ANRE majorarea de tarif.
11:03 Ceban: Din aprilie 2021 prețul la gaze a început să crească, iar compania să înregistreze devieri negative tarifare. În total, cifra devierilor tarifare negative a ajuns la 2,6 miliarde lei. Cu toate acestea, MoldovaGaz a depus efort și a acoperit aceste devieri, din aprilie până în septembrie și nu a cerut majorarea tarifului intern.