Curtea de Conturi a demarat auditul conformității în domeniul gazelor naturale. Principala entitatea supusă auditului este SA „Moldovagaz”, dar pe lângă aceasta, controlul se va efectua și în cadrul întreprinderilor înrudite acesteia, care practică activitate de transportare, distribuire a gazelor naturale, precum și alte genuri de activitate.
Potrivit unui comunicat al Curții de Conturi, „auditul are drept scop verificarea conformități cheltuielilor și investițiilor capitale la întreprinderile de gaze naturale, cărora le-au fost impuse obligații de serviciu public, precum și la întreprinderile înrudite, astfel cum sunt definite în Legea nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale”.
Misiunea de audit a fost inițiată de Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) la data de 10 ianuarie curent, după promulgarea Legii nr. 244 din 24.12.2021.
Entitatea principală, supusă auditului este SA „Moldovagaz”, iar aria auditului cuprinde întreprinderile care practică activitate de transportare, distribuire a gazelor naturale, precum și alte genuri de activitate, fondator al cărora este SA „Moldovagaz”.
În context, la 11 ianuarie, la sediul entității auditate a avut loc ședința de inițiere a misiunii de audit, cu participarea echipei de audit și a membrilor Curții de Conturi, responsabili de audit.
Auditul este realizat în conformitate cu Programul de audit al CCRM pe anul 2022, în strictă concordanță cu Standardele internaționale ale organizației de profil INTOSAI.
În decembrie, Parlamentul a aprobat proiectul de lege potrivit căruia, Curtea de Conturi a Republicii Moldova va efectua un audit public extern în domeniul gazelor naturale. În acest context, se propune ca raportul auditului în domeniul gazelor naturale să fie prezentat de Curtea de Conturi până la 31 octombrie 2022.
„Moldovagaz” a anunțat privind plata pentru gaz în luna decembrie. „Instituția a transferat în întregime către SAP „Gazprom” plată pentru gazele naturale consumate în prima jumătate a lunii decembrie”.
Anterior, Vadim Ceban a anunțat că Moldovagaz zilnic transferă bani către Gazprom pentru a evita situația care a fost acum o lună.
Gazprom a notificat, pe 22 noiembrie, Moldova, să achite datoria pentru a nu sista livrările de gaze naturale. Deși a dat un ultimatum, compania a anunțat că a decis să facă o excepție pentru Moldova și acceptat extinderea termenului limită de plată, la solicitarea autorităților de la Chișinău.
În aceeași săptămână, miniștii s-au întrunit în ședință pentru a aproba proiectul hotărârii Guvernului privind alocarea mijloacelor financiare și încheierea unei tranzacții, care prevede soluționarea problemei aprovizionării neîntrerupte a consumatorilor cu gaze naturale și evitarea sistării livrării acestora, iar cu o zi înainte deputații au votat modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent, la cererea Prim-ministrei Natalia Gavrilița.
Astfel, 1,4 miliarde de lei alocate din bugetul de stat prin compania Energocom au fost oferite Moldovagaz pentru a achita datoria către Gazprom.
În ziua transferului, Gazprom a spus că este îngrijorat că „neachitarea pentru gaz” se poate repeta. Potrivit unui reprezentant al companiei, faptul că au fost necesare fonduri bugetare pentru a lichida restanțele la plata pentru gaze semnalează că există probleme energetice în țară.
La sfârșitul lunii decembrie, Guvernul a aprobat proiectul privind efectuarea auditului independent al datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și OOO «Факторинг-Финанс» (SRL „Factoring Finance”), pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.
Proiectul a fost adoptat de Guvern în pofida faptului că CNA a anunțat că a identificat mai multe ambiguități și carențe în procesul de expertiză anticorupție a hotărârii de Guvern privind auditul datoriei S.A. Moldovagaz față de S.A. Gazprom. Aceste deficiențe pot genera premise de corupție și trebuie înlăturate, se arată în raportul instituției.
Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a calificat drept „politică” decizia ca entitatea pe care o conduce să fie supusă auditului de către Curtea de Conturi, dar a precizat că este gata să execute legea.