Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova este „extrem de alarmată” de noile creșteri de prețuri și tarife la resursele energetice și vine cu o solicitare către guvernare. „Intențiile de a dubla, practic, prețul pentru energia electrică și a crește tariful la gazele naturale de 1,5 ori vor lovi dezastruos asupra nivelului de viață a populației și va afecta grav agenții economici”, arată declarația sindicaliștilor.
„Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova este extrem de alarmată de situația în domeniul energetic și solicitările furnizorilor de gaze naturale și energie electrică privind o nouă majorare a tarifelor și prețurilor la resursele energetice.
Intențiile de a dubla, practic, prețul pentru energia electrică și a crește tariful la gazele naturale de 1,5 ori vor lovi dezastruos asupra nivelului de viață a populației și va afecta grav agenții economici, activitatea cărora este dependentă de utilizarea în volume mari a resurselor energetice. Aceste scumpiri vor avea un efect de avalanșă și vor atrage scumpirea tuturor mărfurilor și serviciilor. Nu putem să nu atragem atenția și asupra scumpirii în fiecare zi a carburanților, care, de asemenea, conduc la creșteri de prețuri în toate domeniile.
Chiar dacă partenerii sociali au negociat unele creșteri salariale atât în sectorul real (stabilirea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real în mărime de 3500 de lei), cât și în sectorul bugetar (stabilirea din 1 ianuarie 2022 a mărimii minime a salariului lunar total în mărime de 3100 de lei), acestea vor fi erodate de preconizatele creșteri de prețuri și tarife.
Dat fiind acest fapt, sindicaliștii solicită guvernării, în regim de urgență, să întreprindă măsuri care să diminueze impactul majorărilor și, nemijlocit:
să fie compensate diferențele de tarife și prețuri, create ca urmare a majorărilor, pentru toată populația;
să fie majorat ajutorul din partea statului pentru consumatorii casnici pentru consumul de resurse energetice;
să fie subvenționați agenții economici care produc sau prestează bunuri și servicii de primă necesitate, mai cu seamă a celor care fabrică produse alimentare;
să examineze posibilitățile unor noi majorări salariale pe parcursul anului 2022, pentru a nu admite diminuarea puterii de cumpărare ale acestora;
să fie introduse plafoane de prețuri și tarife pentru mărfurile și serviciile de uz cotidian”, susțin Sindicatele.
Vicepremierul, Andrei Spînu, a ieșit ieri în fața presei oferind detalii despre situația energetică din țară. Acesta a menționat că Moldovagaz analizează opțiunea de majorare a tarifului. La rândul său, compania a menționat că va venit cu o poziție oficială privind o eventuală majorare pe 20 ianuarie.
Tariful la energia electrică s-ar putea dubla. Premier Energy a depus o cerere la ANRE prin care cere aprobarea noilor prețuri la energie nu mai târziu de 1 februarie. Astfel, tariful ar putea ajunge de la 1,51 lei la 2,78 lei, pentru consumatorii casnici.