Liderul Partidului „Șor”, Ilan Șor, insistă ca noua lege a pensiilor, adoptată de guvernarea PAS la finele anului trecut, să fie anulată. Într-o postare video pe Facebook, politicianul califică această decizie ca fiind una scandaloasă și antipopulară și a anunțat că deputații din fracțiunea sa parlamentară o vor contesta la Curtea Constituțională.
În opinia lui Ilan Șor, guvernarea PAS continuă să-și bată joc de oameni, iar prin această lege vrea să-i lipsească și de dreptul de a beneficia de pensie la bătrânețe.
„Nu putem uita modul în care au decis să-și bată joc de oameni, în special de pensionari, care, tot din cauza PAS, sunt nevoiți să trăiască la limita supraviețuirii, din cauza scumpirilor și a condițiilor de trai care se înrăutățesc de la o zi la alta. Partidul „Șor” a spus-o de la bun început că majorarea vârstei de pensionare este o lovitură dură în bătrânii noștri, care sunt nevoiți, din 2022, să iasă mai târziu la pensie, din cauza acestor criminali de la putere”, a menționat liderul Partidului „Șor”.
El a amintit că, în 2020, la inițiativa formațiunii pe care o conduce, Parlamentul a votat micșorarea vârstei de pensionare, iar scopul modificării a fost de a-i ajuta pe bătrâni, care și așa o duc foarte greu.
„Această adunătură de incompetenți, care nu dau doi bani pe locuitorii acestor țări, au decis să le facă și mai grea viața bătrânilor și să-i omoare cu zile. Au decis că bătrânii noștri și așa o duc bine cu scumpirile pe care tot ei le-au provocat și au majorat vârsta de pensionare. Cum poate fi numită această decizie altfel decât un genocid social premeditat, gândit, plănuit și implementat de PAS și cei care îi controlează?”, a adăugat Ilan Șor.
El s-a referit și la o altă prevedere scandaloasă, care se referă la introducerea așa-numitei pensii anticipate.
„Este practic imposibil să fie atinse aceste cifre. Persoanele, în special femeile, nu ar trebui nici să studieze, nici să nască copii și să muncească toată viața pentru a putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme. E ca și cum i-ai tăia omului picioarele și i-ai spune să alerge, dacă poate. Aceste modificări bat cel mai mult în femei, în contextul în care speranța de viață scade anual, iar din motive obiective, studii, concedii de îngrijire a copilului foarte puține femei ajung să atingă acest stagiu de cotizare necesar”, a precizat politicianul.
În context, el a anunțat că formațiunea sa va contesta legea la Curtea Constituțională și va cere anularea ei.
„Vom face acest lucru în următoarea perioadă și sperăm că Înalta Curte va abroga legea. Această lege sfidează un șir de principii constituționale, deoarece condamnă vădit, conștient, oamenii la sărăcie. Sperăm că Înalta Curte le va face dreptate oamenilor”, a mai menționat Ilan Șor.