Fostul lider al Platformei DA, Andrei Năstase, a comentat situația recentă la Oficiul Avocatul Poporului. „Cum a ajuns această doamnă să fie Avocată a Poporului, prin prima agramației pe care ne-a demnostrat-o, să fie iertată că este o doamnă totuși?, a declarat Năstase în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la N4.
„Întrebarea care v-o pun și mi-o pun și eu cum a ajuns această doamnă să fie Avocată a Poporului, prin prima agramației pe care ne-a demnostrat-o, să fie iertată că este o doamnă totuși. Eu aș vrea să văd testul, nu, la limba română nu, dar la ce a scris ea ca să treacă acest concurs”, a spus fostul lider al Platformei DA.
Acesta a menționat că în cadrul concursului Natalia Moloșag că „nu un om ca doamna Moloșag, care face plângere penală împotriva presei în numele unor clienți de-ai săi, niște controversați polițiști, nu are ce căuta în funcția de Avocată a Poporului”.
Avocata Poporului a venit cu o reacție, după ce Parlamentul a adoptat decizia privind demisia sa din funcție, în urma unui scandal legat de „asistentul său personal”, un fost condamnat pentru proxenetism, despre care avocata spunea că „are menirea să o facă funcțională în noua postură”. „Nu am fost informată că astăzi se examinează acest subiect și că Comisia pentru drepturile omului și relații interetnice are spre examinare o situație legată de Avocatul Poporului”, a declarat Moloșag.
Parlamentul a aprobat, astăzi, în ședința plenară, demisia Nataliei Moloșag din funcția de Ombudsman, după un scandal legat de „consilierul proxenet”. Proiectul de hotărâre a fost aprobat de către 82 de deputați și „fără întrebări”. Asta deși dimineața, Natalia Moloșag anunța despre faptul că a solicitat anularea cererii de demisie depuse anterior în Parlamentul Republicii Moldova”. Decizia de a solicita anularea cererii de demisie a fost luată drept urmare a „constatărilor controlului general asupra patrimoniului Oficiului Avocatului Poporului, desfășurat în cadrul instituției în perioada 11 octombrie — 08 decembrie 2021 de către comisia de inventariere”.
Natalia Moloșag a demisionat pe 2 decembrie, după un scandal legat de „asistentul său personal”, un fost condamnat pentru proxenetism, despre care avocata spunea că „are menirea să o facă funcțională în noua postură”.
Avocata Poporului a ieșit cu explicații privind „implicarea în activitatea oficiului” a unui oarecare Dumitru Godorog, fost condamnat pentru proxenetism.
După acest scandal public, președinta Maia Sandu, al cărei avocată a fost anterior Natalia Moloșag, a declarat că nu o cunoaște personal, iar explicațiile acesteia „se pare că nu au fost convingătoare”.
Deputatul PAS, Dumitru Alaiba s-a arătat nemulțumit de explicațiile publice prezentate de Avocata Poporului, Natalia Moloșag, privind „consilierul” său personal, care a fost condamnat pentru proxenetism, Dumitru Godorog.
Natalia Moloșag nu a demisionat, cum i-au cerut mai mulți lideri și ONG-uri, dar a declarat că este supusă mai multor „atacuri” pentru că intenționa să facă dezvăluiri despre activitățile anterioare ale instituției pe care o reprezintă.
După informațiile apărute, ONG-urile au cerut explicații în regim de urgență. Natalia Moloșag a fost numită în funcția de Avocat al Poporului, în cadrul ședinței Parlamentului din 23 septembrie, pentru un termen de 7 ani. Candidatura acesteia a fost votată de 57 de deputați PAS. Contracandidatul acesteia, Andrei Brighidin, a acumulat un singur vot, din partea BCS. Natalia Moloșag a recunoscut, fiind întrebată de deputații BCS, că a reprezentat-o, timp de 15 ani, în calitate de avocat, pe președinta țării, Maia Sandu.
Natalia Moloșag a recunoscut, fiind întrebată de deputații BCS, că a reprezentat-o anterior, în calitate de avocat, pe președinta țării, Maia Sandu.
Natalia Moloșag a fost numită în funcția de Avocat al Poporului, în cadrul ședinței Parlamentului din 23 septrembrie, pentru un termen de 7 ani. Candidatura acesteia a fost votată de 57 de deputați PAS. Contracandidatul acesteia, Andrei Brighidin, a acumulat un singur vot, din partea BCS.