Fostul parlamentar Alexandr Slusari declară că „situația cu Arena Națională devine tot mai alarmantă”, iar Guvernul trebuie cât mai „rapid să formuleze foarte clar planul de acțiuni în raport cu acest subiect”. „Întreprinderea deja are datorii de peste 1,5 mil. lei. În orice clipă conturile pot fi blocate de fisc”, a menționat Slusari.
„Situația cu Arena Națională devine tot mai alarmantă. E nevoie ca Guvernul căt mai rapid să formuleze foarte clar viziunea și planul de acțiuni în raport cu acest obiect. Întreprinderea deja are datorii de peste 1,5 mil. lei. În orice clipă conturile pot fi blocate de fisc. Bugetul pentru anul curent nu prevede acoperirea acestor cheltuieli, care urmează să crească, întrucăt din 1 decembrie partenerul turc nu mai asigură paza clădirii. Totodată, Consiliul întreprinderii a refuzat conservarea obiectului. 4 din 5 membrii a Consiliului recent au fost substituiți, întrucăt au scris cereri de demisie. Angajații din Agenția Proprietății Publice nu vor să activeze în cadrul acestei entități.
Pentru anul viitor e nevoie de aproximativ 10 mln lei pentru întreținerea obiectului. Plus undeva 40 mln lei pentru construierea drumurilor de acces și amenajarea teritoriului adiacent. Sunt niște cheltuieli, neprevăzute în proiectul bugetului pentru 2022, suplimentare sumelor, preconizate spre plată companiei turce pentru construierea Arenei. Anual din buget urmează să fie achitate peste 3 mil. euro.
Fără drumuri de acces Arena nu poate fi dată în expoloatare. Bunul nu este înregistrat în cadastru. Tot mai evident se conturează conflictul cu partea turcă, care invocă că semnarea actului final de recepție este tărăgănată de partea moldavă și insistă pe achitarea tranșelor pentru lucrările efectuate. Prin urmare, crește riscul pierderii celor 59 hectare gajate. Capcana lui Plahotniuc se strânge tot mai tare. Mai ales pe fundalul inacțiunii Procuraturii, care pănă în ziua de azi nu a văzut nimic criminal în aceasta schema obscură, pornită în 2018 în mare grabă, fără analiza profundă a oportumității economice, cu pierdere a 69 hectare de terenuri agricole, cu multiple încalcări a legislației urbanistice și cu un tender foarte suspect, aranjat pentru un singur participant, cu care a fost semnat un contract defavorabil statului Republica Moldova”, a menționat Slusari.
La data de 5 martie 2021, Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Alexandr Slusari a făcut publică o notă informativă a Procuraturii Generale în care se notează că „un grup format din persoane identificate și neidentificate au inițiat activități pentru crearea intenționată a condițiilor pentru comiterea infracțiunii de delapidare a averii străine ca urmare a realizării contractului de parteneriat public-privat pentru proiectarea și construcția Arenei Chișinău”.
Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat va înainta un demers către Procuratura Generală pentru a vedea care sunt progresele în dosarul inițiat în 2019.