Director al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova, Ion Ștefăniță, declară „presiuni” și „amenințări” din partea autorităților. „Un mesaj pentru Președinte, Guvern, Parlament, pentru misiunile diplomatice acreditate la Chișinău, declar pe propria răspundere, dacă în 48 de ore, nu încetează presiunile asupra Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor voi intra în greva foamei direct din birou”, a publicat, ieri, Ștefăniță pe pagina sa de Facebook.
„În semn de protest față de acțiunile celor care se consideră „oameni buni”, cu „fapte bune”, cu diplome Harvard.
Agenția și-a făcut munca, CV-ul îl vedeți, … apreciat de europeni, dar blamat, presat, amenințat la Chișinău.
…
Din păcate noua guvernare a reușit deja să elimine Consiliul Național al Monumentelor Istorice. Conform decretului guvernamental din 8 septembrie 2021, noua componență trebuia aprobată până pe 8 octombrie, dar încă nu avem niciun consiliu valabil, competiția nu a avut loc. Acum s-au luat de Agenția de Inspecție și Restaurare a Monumentului, cineva încearcă să mă facă să tac și acel cine este președinta Comisiei din Educație, Liliana Nicolăescu — Onofrei, pentru că l-am eliberat din funcție pe fiul ei, din motive obiective”, arată postările de pe pagina de Facebook.
În comentariul oferit pentru UNIMEDIA, Ion Ștefăniță, a spus că „autoritățile trebuie să lucreze și să lase și celulele sănătoase să lucreze așa cum au activat până acum”.
„Chiar dacă unora nu le convine viziunea și principiul de lucru, eu trăiesc într-o țară democratică, cred eu, și votez în Consiliul Național al Monumentelor cu viziunea pe care o am pentru domeniu și după nivelul de formare profesională. Noua guvernare a distrus Consiliul Național al Monumentelor Istorice și acum vor sa pună capacul și Agenției de inspectare și restaurare a monumentelor. Entitatea pe care o reprezint în calitate de Director General interimar, dar interimatul iată e din 9 noiembrie 2009. Am reușit să oprim lama buldozerului din nucleul istoric al Chișinăului, am reușit să facem maxim posibil ca mecanismul de protejare, conservare-restaurare a patrimoniului să funcționeze, am fost apreciați pentru aceasta cu cel mai înalt premiu al UE — Europa Nostra pe domeniul patrimoniul cultural. Și acum iată primim și aprecierile oamenilor buni cu fapte bune de la Chișinău”, a declarat pentru UNIMEDIA, Ion Ștefăniță.
În Republica Moldova sunt oficial înregistrate 5 682 de obiective protejate — monumente de istorie, monumente de arhitectură și arheologice. „Țara noastră alocă însă prea puține resurse pentru a restaura și proteja această valoare istorică. 80 la sută dintre conace – bijuterii ale diferitor perioade istorice – se află într-o stare deplorabilă, iar de la independență încoace am pierdut o mare parte din arhitectura ecleziastică”, a declarat anterior directorul al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, la emisiunea UNInterviu.