Lidera Partidului Legii și Dreptății, Mariana Durleșteanu spune că prețul la gaze pentru Republica Moldova, despre care scrie presa rusă că ar fi 500-600 dolari, este unul mare, „ținând cont de faptul că piața are tendințe de scădere”. Totodată, aceasta afirmă că deocamdată nu este clar dacă în tariful pentru consumatori va fi înclusă și datoria Moldovagaz. „Sperăm, Guvernul și-a învățat lecția din experiență gestionării crizei energetice. Acum să vedem cum acest preț va fi transpus în tarif”, a comentat aceasta.
„Agenția de presă rusă «ТАСС» a publicat un articol în care prognozează creșterea prețului la gaze pentru Republica Moldova până la 500-600$/ mmc. În cazul în care această informație se va adeveri, atunci putem concluziona că prețul este mare, ținând cont de faptul că piața are tendințe de scădere. În același timp, la nivel de Comisie Europeană, criza energetică va fi dezbătută și vor fi întreprinse măsuri pentru a nu mai trece prin astfel de situații.
„Dealul» făcut cu Gazprom, la formula de preț 50/50, trebuie să fie bine gândit pentru că prețul deja merge în jos, datorită următorilor factori:1. SUA va reîncepe exporturile de gaze în Europa.2. În 2023 România va fi o țară net exportatoare de gaze din Marea Neagră.3. Europenii vor face înmagazinarea gazelor din timp, dar nu atunci când apare un deficit de gaze.4. Guvernele vor aloca surse financiare pentru proiecte cu scopul diversificării resurselor energetice.5. Conferința ONU, privind schimbările climaterice COP26, care începe mâine în Glasgow, va dezbate pe larg criza energetică din 2021. Cu siguranță, conferința se va finaliza cu «A Roadmap for the Global Energy Sector””, a menționat Durleșteanu.
Aceasta a mai adăugat că urmează să vedem cum acest preț va fi transpus în tarif.
„Rămâne, deocamdată, sub semnul întrebării dacă în tariful pentru consumatori va fi înclusă și datoria Moldovagaz de 450 mln dolari către Gazprom, care a crescut din cauza penalităților peste 700 mln dolari. Ținând cont de factorii sus-menționați, Guvernul ar trebui să prevadă și o clauză în contract, ce ar permite ieșirea din «Deal-ul» cu Gazprom pentru a avea posibilitatea să cumpere gaze din alte surse cu preț mai avantajos”, a mai adăugat Durleșteanu.
În concluzie, spune că această criză cu care se confruntă în prezent Republica Moldova „scoate în prim plan necesitatea elaborării și implementării Strategiei Naționale în Energie”.
Prețul gazului rusesc pentru Moldova în baza noului contract cu Gazprom ar putea crește la 500-600 de dolari la 1.000 per mia de metri cubi, scrie presa rusă.
Contractul între Gazprom și Moldova-Gaz va fi prelungit pe o perioadă de 5 ani utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021.
Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.
Între timp, pe parcursul săptămânii curente, au fost cumpărate volume de gaze din surse alternative.
Președinta Maia Sandu a declarat după ședința CSS că ne aflăm în această situația de criză din cauza guvernărilor din ultimii 30 de ani care nu au făcut nimic pentru a asigura independența energetică a țării.
Comisia Europeană a anunțat despre acordarea sumei de 60 milioane euro pentru a ajuta Republica Moldova în depășirea crizei gazelor.
Republica Moldova a intrat în stare de urgență în contextul crizei energetice pe 22 octombrie pentru o perioadă de 30 de zile. Prim-ministra a declarat că este necesară instituirea stării de urgență „ca să poată deroga de la anumite proceduri și anumite legi”.
Din 14 octombrie Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.