Ministrul Infrastrucrii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a venit cu declarații în urma negocierilor privind semnarea unui nou contract cu Gazprom. „Ofertă propusă la moment de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor noștri. Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz”, a afirmat Spînu. Totodață, acesta a menționat că „partea rusă ne-a asigurat că Gazprom va livra imediat volumele suplimentare pentru luna octombrie”.
„În legătură cu semnarea unui nou contract cu Gazprom de furnizare a gazelor naturale pentru țara noastră, am avut o nouă rundă de discuții la Moscova. La întrevedere, am discutat cu Dmitri Kozak, șef-adjunct al administrației președintelui Federației Ruse, Elena Burmistrova, directorul general Gazprom Export, și Nikolay Shulginov, ministrul Energiei.
Mesajul nostru pe parcursul negocierilor a fost întotdeauna același: Republica Moldova își dorește să continue discuțiile și să semneze un contract pe termen lung între MoldovaGaz și Gazprom, unul care avantajează ambele părți.
Ofertă propusă la moment de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor noștri. Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune.
Ne dorim o nouă rundă de discuții cu Gazprom. În același timp, vom căuta furnizori alternativi, pentru a ne asigura că țara are gaz și că diversicăm sursele de aprovizionare.
În cadrul discuțiilor, partea rusă ne-a asigurat că Gazprom va livra imediat volumele suplimentare pentru luna octombrie, câte +5 mln m3 de gaze zilnic. Sperăm ca aceste volume să intre în Republica Moldova în cel mai scurt timp.
Dragi cetățeni, trecem prin momente dificile pentru țara noastră. Vom ieși cu bine din această perioadă grea împreună”, arată postarea publicată de Spînu pe Facebook.
Potrivit presei ruse, Kiev va livra gaz Moldovei în contextul crizei energetice din țară.
Republica Moldova a intrat ieri în stare de urgență în contextul crizei energetice. Decizia a fost votată de 55 de deputați. Cei din opoziție s-au declarat împotrivă.
Prim-ministra a declarat că este necesară instituirea stării de urgență „ca să poată deroga de la anumite proceduri și anumite legi”.
„De exemplu, trebuie să alocăm bani pentru Energocom din buget și să fie aplicabil imediat, fără a trece procedura de o lună de intrare în vigoare, în mod normal”, a spus Gavrilița.
Din 14 octombrie Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.