Guvernul începe procesul de achiziționare a gazului din surse alternative, prin compania Energocom. Anunțul a fost făcut astăzi, de prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul unei conferințe de presă pe subiectul aprovizionării cu gaze naturale a țării.
„Un prim pas va fi modificarea bugetului, pentru a rezerva bani pentru această achiziție. Facem acest pas pentru că volumele de gaz livrate de Gazprom Moldovei în octombrie sunt mai mici decât cele necesare”, a declarat Natalia Gavrilița.
„La ședința de Guvern din această săptămână vom lua aceste decizii, care vor permite creșterea capitalului social al companiei Energocom și vor deschide calea achiziționării gazelor naturale din surse alternative, dacă va fi necesar”, a mai precizat șefa Guvernului.
„Indiferent de rezultatul acestor negocieri, noi nu putem lăsa țara fără gaz, de aceea, inițiem acești pași, pentru procurarea gazului din surse alternative”, a conchis Gavrilița.
S.A. „Energocom” este furnizorul central de energie electrică din R. Moldova. Acesta furnizează pe piaţa angro de energie electrică energia produsă de centralele electrice eligibile, care produc din surse regenerabile de energie, precum şi energie electrică produsă de centralele electrice de termoficare urbane.
Din 14 octombrie Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.
În contextul stării de alertă, Moldovagaz a anunțat care este deficitul de gaze naturale și categoriile de consumatori protejate, dar și ce categorii ar putea risca să rămână fără gaze, dacă nu va fi soluționată criza.
Ministrul Spînu a avut o deplasare la Sankt-Petersburg, Rusia, unde urma să se întâlnească cu șeful Gazprom, dar întrevederea nu a mai avut loc „din motive obiective”. La întoarcere, Spînu a evitat să anunțe vreo cifră și a declarat că o majorare a prețului este inevitabilă, iar Guvernul va veni cu suport, în special pentru familiile vulnerabile.
Între timp, opoziția critică guvernarea PAS „că evită să se implice în negocierile privind livrarea de gaze naturale și pasează această responsabilitate pe MoldovaGaz, în timp ce lideri ai țărilor europene, ca Germania și Ungaria, au discutat cu Kremlinul și au obținut un preț favorabil și un contract de durată”.